Főoldal

2012. máj. 27.

Búzavirág (Centaurea cyanus)

Vadvirágos kertre vágysz? Nem hiányozhat belőle a búzavirág, üde színfoltja a virágágyásnak.

A Centaurea családnak több mint 350 fajtája ismert, legnagyobb részük évelő. Afrika északi részéről származik. Főleg dísznövényként termesztik őket, nagyon mutatósak egy zöld területen, de vázában, szoba díszítésére is nagyon alkalmasak.
Vékony szárú növény, törzse elágazó. Levelei szélesek, lándzsa alakúak, a töveknél levélrózsát alkotnak. Virága kék színű és a szár végében található, összmagassága eléri a 80-90 cm-t. A növényt selymes szőröcskék borítják. 


Több színváltozata ismert. Lehet fehér, rózsaszín, piros, egyszerű vagy dús virágzatú.Búzavirágot legegyszerűbb magról  szaporítani. Egy- két tasak magból 10-20 tő búzavirágot kapunk. Áprilisban készítsük el az ágyásokat ahová szeretnénk a magokat vetni, ám még a vetés előtt érdemes a talajt komposzttal feljavítani, hogy legyen elég tápanyag a növény számára a nyár végéig a virágzáshoz. A magokat nem sorban, hanem szétszórva juttassuk ki, így igazi vadvirágos kertet hozhatunk létre. Ezután óvatosan öntözzük be a talajt, így a víz bemossa a magokat a föld felső rétegébe.


Virága szárítható, megőrzi  a színét és a formáját.
Forrás: Kertvarázs magazin ,képre kattintva

Nincsenek megjegyzések: