Főoldal

2012. máj. 29.

Denevérvirág (Tacca chantrieri)

Mikor legelőször élőben találkoztam ezzel a virággal, hát....tátva maradt a szám, majd az első döbbenetből felocsudva már meg is mosolyogtatott. Hatalmas lepellevelek között csüngő, harangformájú virágocskák, bajusz formájú murvalevelekkel. Ez igen!
Dőlj hátra és gyönyörködj bennük! Hát nem fantasztikusak?


Tacca chantrieri ’Aameyri’: magyar elnevezése fekete denevérvirág vagy macskabajusz. Angol elnevezései: Black Bat Flower, Bat-head Lily, Devil Flower, Cat's Whiskers.
A denevérvirág Kínában őshonos, Yunnan tartományban. Virágai, fellevelei és a bajusz feketék.
Gondozása: tőzeges talajt és a növekedési időszakban (februártól-októberig) állandó vízellátást igényel, havonta tápoldatozhatjuk (orchideatáppal), nagyon érzékeny a kiszáradásra, ha állandóan melegben és nedvesen tartjuk, számíthatunk az újravirágzásra. A szakirodalomban azt találjuk, hogy nem kedveli a pangó vizet, de én a Tacca-mat a vízipálmához hasonlóan öntözöm, mindig hagyom egy kis vízben állni és remekül érzi magát. Kivéve a téli pihenési időszakában, ekkor egy kicsit szárazabban kell tartani. Amire nagyon érzékeny, az a tűző napsütés, mindenképpen árnyékos helyen tartsuk. Egész évben meleg helyet kíván, min.18°C-os hőmérsékletet, langyos, mészmentes vízzel öntözzük.
Félárnyékos védett helyre, nyáron a szabadba is kitehetjük. A virágbimbó megjelenésétől 1-2 hónapig tart a virágzás. Ha elnyílt a virág, vágjuk le a virágszárat. Tavasszal tőosztással, magvetéssel szaporíthatjuk.

Tacca integrifolia

Tacca integrifolia: fehér denevérvirág, angol elnevezései: Purrple Bat Flower, White Bat Flower.
Hazája Északkelet-India, Malajzia, Szumátra, Borneó, Jáva, Thaiföld. A fellevelek színe fehér vagy barna, a bajusz fekete. Kultúrában tavasszal virágzik, ritkábban kapható faj. Gondozása ugyanaz, mint a Tacca chantrieri-nek.

Egyes Tacca fajokat (T. leontopetaloides, T. cristata) tápláléknövényként termesztenek a trópusokon, magas keményítőtartalmú rizómáit fogyasztják (tacca keményítő). Ázsiában kedvelt eledel.

A természet mesterművei között csodaszép orchideákat is láthatsz itt.
Virágos szép napot.
Forrás: toptropicals.com felsőfokon.hu , flickriver.com

Nincsenek megjegyzések: