Főoldal

2012. jún. 9.

Campanula (Harangvirág)

A harangvirágok népes tábora kb. 300 fajt számlál. Eredetileg a Földközi-tenger medencéjében fekvő országokban, a Kaukázusban és a Balkán-félszigeten található meg. Északabbra vadon csak néhány fajta (mint például a rotundiflora – fűharangvirág) nő, habár ott egyre ritkábbak lesznek.
A harangvirág (campanula) elnevezés a latin Campa szóból ered, mely harangot jelent. Tehát a növényt egyszerűen az alakja alapján nevezték el.

A harangvirág kiváló kerti növény

Az egyik legcsodálatosabb
fajtája Campanula medium
A harangvirágok szívós növények, nem túl igényesek így megfelelőek a virágágyásokba. Akkor a legszebbek, ha legalább 3-5 tövet ültetnek egybe. A magasabb fajták csodásan mutatnak a díszágyás közepén vagy hátsó részében. Az alacsonyabb növényeket falmentén vagy sziklakertben szegélyvirágként célszerű ültetni. A növények kevés igényt támasztanak a talajjal szemben, egyszerűen alkalmazkodnak. Viszont szeretik a kissé nedves és félárnyékos helyet. Ügyeljen arra, hogy a talaj jó áteresztő képességű legyen, mert a harangvirág nem szereti, ha télen vízben áll. A talaj ne legyen túl trágyázva. A harangvirág egyetlen problémája, hogy a csigák a növényt nagyon szeretik, ezért ellenőrizze azt rendszeresen.

A fehér harangvirág (C. glomerata alba) igen egyszerű növény, gyorsan megnő 50-60 cm magasra. A növény lehet napon és árnyékban is. A harang alakú virágzat gombolyagja a növény erős egyenes szárán jelenik meg. Ha a fiatal hajtásokat májusban levágja, a virágzás (május / július) megnyújtható. A fehér virágokat jól lehet kombinálni páfránnyal és rózsaszín kínai primulával (Primula valii).

Nagyon szép, mutatós virág, többi fajtájáról is érdemes  tájékozódni. 
Szeretnél hasznos tippeket, tanácsokat a virágok kezeléséhez? Jobb oldalt megtalálod a feliratkozást!
Virágos szép napot.
Forrás: bagira.eu , képre kattintva

Nincsenek megjegyzések: