Főoldal

2012. júl. 8.

Arisztokratikus szépség


Ma  a Medinillát (Medinilla magnifica) szeretném a figyelmedbe ajánlani.

Ma már különösebb nehézség nélkül beszerezheted ezt  a különleges virágot, hiszen sok virágüzlet kínálatában megtalálható. Lakásod impozáns dísze lesz, ezért mindenképpen fő helyet keress számára.
Csodaszép Medinilla
magas kaspóban
A növény legfőbb ékessége a szőlőfürtre emlékeztető hatalmas bókoló virágzat, ezért bőven hagyjunk helyet a kényelmes csüngésnek. 
A következő képeken az elhelyezésre adok ötleteket.
Medinilla az asztal szélén



Gondozásához a virágcenter  szakértő virágkertészei adnak segítséget. Az alábbiakban a tudnivalók, ha szeretnél megpróbálkozni ezzel a különlegességgel. 
A virág a Fülöp szigetekről származik ahol 2-3 méter magasan a fák tetején él. Hatalmas rózsaszín virágai lefelé csüngenek, a levelei méregzöldek, és bőrszerűek.Gondozása odafigyelést és sok időt követel, de a virágzó Medinilla megéri a fáradtságot.
A növény kedveli a meleg és párás klímát, 18-20 fokon érzi igazán jól magát. A leveleit érdemes naponta permetezni, vagy a cserepét kavicsos tálcára állítani. Félárnyékban is szépen fejlődik, a nyári erős, tűző napsütéstől védjük ezt a különleges növényt, mert levelei könnyen megégnek.

A túllocsolás a növény halálához vezethet, ezért csak akkor locsoljuk, ha a földje már kiszáradt. Tavasztól őszig adhatunk neki kicsit több vizet, de ősztől csökkentsük le a locsolást minimálisra. Szintén tavasztól a növekedési időszakban adhatunk a Medinilla-nak tápoldatot, de csak kis mennyiségben az öntözővízbe keverve.

A fiatal növényeket évente egyszer ültessük át jó vízáteresztő laza virágföldbe, az idősebb példányokat elég két vagy háromévente egyszer átültetni, az egészen nagy példányokat pedig ne bolygassuk meg csak felszíni talajcserét végezzünk.

Az elszáradt barnult levelek a száraz levegő miatt lehetnek, ilyenkor növeljük meg a környezet páratartalmát, és a túllocsolás is káros lehet. Fontos hogy a medinilla télen pihenjen, vagyis ilyenkor ne kapjon vizet, se tápot, mert ha télen is növekszik, akkor a virágzás tavasszal elmarad.

Fényigény: Félárnyékos helyen érzi igazán jól magát, a túl sötét, és a tűző nap is káros lehet.
Vízigény: Csak akkor locsoljuk, ha a földje már száraz, télen csökkentsük le az öntözést minimálisra.
Tápanyag: Tavasztól a növekedési időszakban hetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet.
Páratartalom: Nagyon magas páratartalomra van szüksége, ezért gondoskodjunk a megfelelő párásításról.


Hasznos: mindenképpen olyan helyet keressünk a számára, ahol nincs huzatban.
Következzék még két közeli kép, amint a bimbók virágot bontanak. 
Nyílnak a bogyócskák
Medinilla crassa
Neked van ilyen szépséged? Oszd meg velünk a tapasztalataidat! Segítsünk virágkedvelő barátainknak!
Forrás: képekre kattintva

Nincsenek megjegyzések: