Főoldal

2012. aug. 18.

A könnyen tartható Cambria

CambriaSzorgalmas és kitartó kertészeti munka eredménye a Cambria név alatt előállított hibrid, mely ebben a formában a természetben nem fordul elő.
A rendkívül látványos hibridet több faj, elsősorban az Odontoglossumok, Miltóniák, Oncidiumok, és Cochilodák keresztezéséből hozták létre; számtalan változata kapható.

Ez a hibrid 10 centis, barázdált, lapos bulbákat hoz, 4-5 darab keskeny, 40-50 centi körüli levelet , és az ezek közül kifejlődő, akár a méteres magasságot is elérő virágszárat. Egy virágszáron akár tucatnyi, 8-10 centis virág is megjelenhet. A virágok formája és színe igen változatos. A fehértől a sötétbordóig, minden színű lehet. Vannak teljesen egyszínű fajták ugyanúgy, mint pettyezettek vagy foltosak. A virágzás, mely 2-3 hétig tart, általában tavasszal kezdődik, de vannak télen virágzó fajták is.
A Cambria melegigényes, ezért nappal 18-20 fokon, míg éjjel 15 fok körül érdemes tartani. Kedveli a magasabb párát, 50-70%-os páratartalom az ideális számára.

Ültetőközegnek fenyőkéreg a legjobb, némi mohával vagy tőzeggel párosítva. A növényt fejlődése alatt egyenletesen nyírkosan kell tartani. 2-3 hetente kaphat gyenge tápoldatot is. Átültetni akkor kell ha kinőtte a cserépét, vagy 2-3 évente. Szaporítani ilyenkor lehet, de ügyeljünk, 2-3 bulba minimum legyen mindig egy cserépben.
Amikor az új hajtások kifejlődtek, a növény nyugalmi periódusba lép. Ilyenkor hagyjuk alaposan kiszáradni a közegét két öntözés között.

Virágkötészetben sokoldalúan használják levágott virágszárát. 
Következzen még egy-két különleges színű példány.Neked van ilyen orchidea fajtád? Milyen tapasztalataid vannak vele kapcsolatban? Örülnénk, ha megosztanád velünk.
Virágos szép napot.
Forrás: képre kattintva

Nincsenek megjegyzések: