Főoldal

2012. aug. 12.

Kertünk egy pompás virága

Dália (Dahlia)


A dália gondozásában a Botanikaland lesz segítségünkre.
Szimpla virágú
Észak-Amerikából származó kedvelt virág, melynek gumóit a spanyol hódítók hozták át Európába Mexikóból a XVI. sz. táján. A nevét Andreas Dahl svéd botanikusról kapta ez a melegkedvelő, gumós, lágyszárú növény, melynek számtalan kertészeti változatát nemesítették ki. Ez a színpompás szabályos formájú virágokkal büszkélkedő dísznövény manapság is rendkivüli népszerűségnek örvend az egész világon. Léteznek alig 40 cm-es törpe fajták, épp úgy mint a magas, akár 1,5 m magasságot is elérő példányai. Rendkivüli előnye, hogy egész nyáron át a fagyok beálltáig folyamatosan virágzik 

Gondozása: Jó minőségű nem túl kötött talajt igényel, ültetés előtt néhány héttel érdemes némi szerves trágyával feljavítani a földet. Kimondottan szereti a napos, kicsit déli fekvésű tereket, ezért ne ültessük árnyékba, fa vagy épület árnyékába.Virágzás alatt rendszeresen öntözni kell, ne hagyjuk kiszáradni a földjét.
Dália gumók

Mivel nem télálló, ezért az első fagyok után vágjuk vissza 10 cm-re és szedjük fel a gumókat. Egy napig szárítsuk őket, majd a tél folyamán 5-8 fokos száraz helyen ládában vagy homokban tároljuk. A télen fagymentesen tárolt gumókat május elején a fagyveszély elmúltával érdemes kiültetni, úgy hogy a rügyek 2-4 cm-rel a talaj alá kerüljenek.
Bűbájos pomponok
A virágkötészetben nagy sajnálatomra igen kevesen használják, pedig szín és formagazdagsága sokrétű felhasználását teszi lehetővé.
Következzék még egy két különlegesebb színű dália.
Ez gyönyörű szín
Különleges peónia virágú dália
Fekete dália egyszerűen meseszép
Virágos szép napot.
Forrás: botanikaland
                képre kattintva

Nincsenek megjegyzések: