Főoldal

2013. jan. 15.

Bájos kékség: fürtös gyöngyike

Közkedvelt hagymás virágunk, a fürtös gyöngyike (Muscari)

A muscari vagy ismertebb nevén a gyöngyike a kora tavasszal nyíló hagymás növények közé tartozik, amelyek már márciustól kék színbe öltöztetik kertünket.
A muscari a liliom félék családjába tartozó évelő hagymás növény, amely eredetileg Közép és Dél Európában őshonos. Több mint 40 különböző gyöngyike fajta létezik, amelyből a legismertebb az örmény gyöngyike és az eper gyöngyike.
Minkét faj 15-20 cm magas, keskeny fűrészes leveleket hajt, amelyek között már kora tavasszal kinyílnak a gyönyörű kék árnyalatú virágok. Márciustól egészen májusig nyílnak a fürtös virágok, így akár egy kék szőnyeg terül el kertünkben a növény.

Hogyan ültesd?

Ha a kertedbe szeretnél ültetni gyöngyikét, a hagymákat a kert kevésbé napos vagy félárnyékos helyére ültesd el, laza vagy homokos talajba, szeptember végén.
Telepítheted a növényt a kertbe, pázsit közé, virágládába, cserépbe, vagy nagyobb virágtartóba is. Csoportosan elültetve a legszebbek, egy ládába 3-4 hagymát ültess el egymástól kb. 5-10 cm távolságra, és kb. 5 cm mélyre.
Fehér változata is nagyon szépséges

Ha lekésted az őszi ültetést tavasszal vásárolhatsz cserepes előhajtatott gyöngyikét is, bár a virágzó példányokat inkább csak az otthonodban élvezheted, majd ősszel ültesd ki a hagymát a szabadba. 
Télire szedd fel a hagymákat a kertből vagy vidd a virágládákat védett fagymentes helyre tavaszig, majd tavasszal kezdd el meghajtatni minimális öntözéssel.

A gyöngyike csodásan mutat nárciszok, tulipánok és jácintok társaságában. 
Virágos szép napot.

Forrás: kertvarazsmagazin.hu

Nincsenek megjegyzések: