Főoldal

2012. máj. 29.

Vadkakaó (Pachira)

Ez a különleges csavart törzsű dísznövény pár éve jelent meg a hazai kertészetek polcain, és bizony még ma is kevesen ismerik és találkoztak vele.

A növény őshazája Dél-Amerika, ahol akár 20 méter magasra is megnőhet, de ha megfelelő körülmények között tartjuk, otthonunkban is elérheti akár a 3 méter magasságot.

Törzse, mint egy fonott kalács össze van fonva, a tetején pedig a lombkorona található, ez teszi egyedivé a vadkakaót. Mivel eredetileg vízparti növény, ezért is nevezik pocsolyafának: kedveli a sok vizet, és a párás klímát. Méretei miatt nem érdemes kisebb lakásban tartani, mert több méter magasságot is elérhet idősebb korábban, és gyorsan fejlődik.

Hazájában virágot és méretes kakaóra hasonlító szőrös magokat is hoz, de itthon ez nem jellemző növényre.




Gondozása minimális odafigyelést igényel, mert bár mocsári növények számít, egy zárt lakásban a legtöbbször a túlöntözés és a túl száraz levegő okozza a növény pusztulását. Nyáron kitehetjük a kert egy árnyékos részébe is a növényt, csak arra vigyázzunk, hogy a nagy melegben bőven öntözzük a földjét, hiszen a szabadban hamar kiszárad a talaj.

Télen tegyük a növényt a fűtőtesttől kissé távolabb és csökkentsük le az öntözést, mert a túllocsolás is káros lehet a növénynek. Nyáron védjük a tűző naptól, de világos helyre tegyük a cserepét, és öntözzük rendszeresen, de ne álljon alatta pangó víz. A növény a szárában is tárolja a vizet, ezért bár szereti, a vizet figyeljünk oda a locsolásra. Csak akkor adjunk neki vizet, ha a föld felső rétege már száraz és a tálkában sem áll a víz.

A levelét érdemes naponta permetezni! Évente egyszer ültessük át a növényt, és tavasztól őszig adjunk neki tápoldatos vizet. Ha a gondozási igényekre odafigyelve neveljük vadkakaó fánkat, egy különleges növénnyel büszkélkedhetünk barátok és ismerősök előtt.



A természet mesterművei között még csodaszép orchideákban is gyönyörködhetsz itt
Virágos szép napot.
Forrás: kertvarazsmagazin.hu

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok!

Hol lehetne beszerezni, a képen látható kis méretben, ezt a növényt, mert sehol se találok ilyet?

Köszi!

Üdv,
Marcell!

B.Betti írta...

Szia Marcell, elvileg a virágnagykerben szokott lenni kisebb méretben (kb. 30-40 cm-esre emlékszem). Mekkora méretre gondoltál? Merrefelé laksz? Talán tudok neked segíteni. További szép napot. Betti

Névtelen írta...

Szia Marcell! Én az Obi-ban vásároltam pár héttel ezelőtt!

Névtelen írta...

Sziasztok! A tescoban is megvàsàrolhatjàtok én ott vettem a minap! ;)

Névtelen írta...

Én is a Tesciban találtam :) Permetezni a levelét simán vízzel, vagy mivel érdemes? előre is köszi! :)

B.Betti írta...

Szia, általában a szobanövényeink levelét tiszta, forralt és szobahőmérsékletűre hűtött vízzel vagy desztillált vízzel javasolt permetezni. Szerintem, ha megoldható, az esővíz is nagyon jó.
Virágos szép napot. Betti