Főoldal

2012. jún. 24.

Egy impozáns "kapaszkodó", finom terméssel

A Golgotavirágot (Passiflora) azt hiszem, sokan ismerik. 


Azt viszont talán kevesebben tudják erről a különleges virágról, hogy az egyik fajtájának (Passiflora edulis) a termése a teljesen egyedi ízvilággal rendelkező maracuja.  
Golgotavirág és termése


Abban egyetérthetünk, hogy nagyon finom gyümölcs, de térjünk vissza a virágára.


A Növénytár a Golgotavirág elnevezésével kapcsolatban a következőket írja:

A „golgotavirág” név a latin Passiflora elnevezés fordítása. A latin név a 17. század elejéről ered („passio” = szenvedés, „flor” = virág). 
Jacomo Bosio szerzetestanítvány és művész állította párhuzamba Jézus Krisztus szenvedéstörténetét (Passió vagy Golgota),  a korábban alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virágot.
Passiflora edulis

Passiflora alata

A legtöbb faj hazája az Amerikai Egyesült Államok déli része és Mexikó, de egészen Brazíliáig őshonos. Sokfelé termesztik, így Dél-Amerikában, Ausztráliában, Sri Lankán, Hawaiin, Dél- és Közép-Afrikában, Új-Zélandon, Új-Guineában és a Fidzsi-szigeteken, valamint a két nagy exportőr országban: Indiában és Indonéziában.

Érdemes megpróbálkozni egy szép példány otthoni nevelésével. Az alábbiak segíthetnek ebben. 

A golgotavirág tartása egyszerű, a törődést és a gondoskodást intenzív növekedéssel és sok virággal hálálja meg. Meleg, jól szellőző, világos helyet igényel, de egyes fajtái a félárnyékot is elviselik. Az optimális hőmérséklet 13-18 °C. Edényben könnyen nevelhető, szinte minden jó vízáteresztő talajban szépen díszlik. 
Azt szereti, ha a földben sok a humusz és a mész. Áprilisban kezd nőni, ekkortól hetente egyszer kell locsolni. 
Helyes kis lila golgota
Ha két-három hetenként tápoldatot is adunk neki, azt bőséges virágzással hálálja meg, de ha túltrágyázzuk, kevesebb virágot hoz és több lombot hajt. 


Helyigényes, mert kúszó hajtásai akármilyen hosszúra megnőhetnek. Ideális helye lehet egy nagy, délre néző ablak, de erkélyre, balkonra, teraszra is kitehetjük. Kertbe kiültetve felfuttathatjuk a kerítésre, rácsokra, koszorú alakban elhelyezett dróthurkokra. Májustól szeptemberig virágzik, ezt elősegíthetjük, ha eltávolítjuk róla a gyenge ágakat. A kevésbé illatos virágok csak 24 óráig nyílnak.
Nagyon sok információt találsz még a Golgotavirágról a Növénytár oldalán. 
Akkor most dőljünk hátra és gyönyörködjünk a természet ihlette színkavalkádban.
Szinpompás piros Passiflora
Pazar színű Passiflora
Passiflora caerulea
Van neked ilyen különleges virágod? Oszd meg velünk a tapasztalataidat, hátha valamelyik virágkedvelő barátunk éppen ilyet szeretne!
Szeretnél hasznos tanácsokat, tippeket a virágok kezeléséhez? Jobb oldalt megtalálod a feliratkozást.
Virágos szép napot.
Forrás: képekre kattintva 

Nincsenek megjegyzések: