Főoldal

2012. jún. 26.

Ehhez a csónakhoz nem kell evező!

Egyik  nagy népszerűségnek örvendő  fajta, a Csónakorchidea (Cymbidium).


Már Te is biztosan találkoztál vele a kedvenc virágüzleted kínálatában. Leggyakrabban vázába téve impozáns virágfürtjeit csodálhatjuk. Nagyon jó választás, ha ajándékba vinnél virágot, hiszen egy szálon sok-sok virág van. Ezenkívül tartóssága kiemelkedő, a frissen vágott fürtök akár 5 hétig vázába téve szépen díszítenek.


Egy gyönyörű fürt
természetes díszítéssel
Szeretnél egy szép példányt? A következőket  érdemes tudni a cserepes cymbidium tartásáról.
Hidegházi orchidea faj.
Madagaszkártól Indián keresztül Ausztráliáig megtalálható.  Több mint 50 faja él, amely legtöbbször fán élő, de talajlakók is előfordulnak. Rövid tojásdad szárgumójukon sok hosszú, keskeny bőrnemű levél fejlődik. A levelek hónaljából törnek elő a fürtszerű virágzatok. Nyáron szabadban, télen pedig mérsékelt házban tartandók. 


Október elejétől kb. 5-6 hétig szárazan, hidegen, és fényen tartjuk növényeinket, amig a virágszár meg nem jelenik.


Csónakorchidea érdekes
színben
Az optimális hőmérséklet éjszaka 10-13 °C, nappal 16-24 °C a Cymbidium számára. Az őszi hónapokban, amikor a virágfüzérek kialakulnak, éjszakánként feltétlenül hűvösnek kell lennie. A törpe Cymbidiumok valamivel magasabb éjjeli hőmérsékletet, 13-16 °C-ot is elviselnek. Fontos a jó szellőzés, de óvjuk a növényt a huzattól.


A csónakorchideák naponta legalább 4 óra közvetlen napfényt igényelnek. A virágzó példányokat óvjuk a közvetlen napfénytől, nyáron pedig tegyük ki a szabadba. Az őszi napfény kedvezően hat a virágzásra.
A növekedési időszakban tartsuk a talajt nedvesen,
Ez is egy nagyon szép
színű Cymbidium
de hagyjuk kiszikkadni, mielőtt újra meglocsolnánk. A szárgumó segíti a növény életben maradását a száraz időszakokban.
A magasabb páratartalom érdekében helyezzük a növény cserepét vízzel teli tálcára állított üres cserepekre, hogy a gyökér ne álljon vízben. Néha permetezzük vízzel a leveleket, de a szirmokra ne kerüljön víz.A növekedési időszakban, azaz márciustól augusztusig minden harmadik öntözésnél tápoldatozzuk.

Következzenek a szemet gyönyörködtető példányok!
Neked melyik színű tetszik a legjobban? Érdekelne a véleményed! Nálam a nagy favorit alulról a második. Igen, az a különleges fekete.
Nézegetnél még orchideákat? Csodaszép orchideás asztali dekorációkat láthatsz itt.
Szeretnél hasznos segítséget a virágok kezeléséhez? Jobb oldalt megtalálod a feliratkozást!
Virágos szép napot.
Forrás: képekre kattintva

Nincsenek megjegyzések: