Főoldal

2012. aug. 1.

Íme, az orchideák királynője, a Cattleya

CattleyaA Cattleyákat tartják a legpompásabb orchideának. Formájuk finom eleganciája, színeik hihetetlen változatossága méltán jogosítja fel őket erre a címre.

Szépségükhöz különlegesen finom illat is társul. Erős, orsó törzsük van, Dél-Amerikában, sziklákon és magas fákon élnek. Méretük a 15 cm-től a méteresig terjed. Két csoportra oszthatjuk őket. Az egyik csoport tagjai szárgumóján egy levél, míg a másik csoporton két, vagy három levél is fejlődik. Az egylevelű fajok szárgumói általában nem nagyobbak 30 cm-nél, de aránylag nagy virágot fejlesztenek. 

A többlevelű fajok kisebb, de több virágot hoznak, és szárgumóik akár méteresre is megnőhetnek.
Mintegy 50 fajuk ismeretes, de a kertészetekben előállított hibridek száma tízezrekre rúghat! Nagyobb részük mérsékeltházi,  nappal 18-24 fokon,  éjjeli 14-16 fokon, szűrt fény mellett növekednek megfelelően.
Szeretik a magas páratartalmat,  50-70 %-os párában érzik legjobban magukat, és így fejlődnek legszebben. Ügyeljünk, tűző nap ne érje, mert a leveleik könnyen megégnek.
Tavasztól-őszig lehetőségünk szerint tegyük ki az udvarra, teraszra, erkélyre. Keressünk neki egy védett, árnyékosabb helyet. Legjobban egy fa alatt érzi magát. Ilyenkor hagyhatjuk, hogy a nyári eső meglocsolja kissé.
Virágzás után tavaszig pihenést igényelnek, ilyenkor tegyük őket hűvös, ám fényes helyre. 

A locsolást kezdjük el csökkenteni, ilyenkor beérik minimális vízzel is. Öntözéshez tavasztól őszig tápoldatot is kaphatnak. Ügyeljünk, csapvízzel nem locsoljuk őket, használjunk lehetőség szerint esővizet, vagy forraljunk saját magunk vizet a számukra. A locsolás mértékére is ügyelni kell. Minden Cattleyának szárgumója, azaz bulbája van. Ebben raktározza a növény a szárazabb időszakokra a vizet.

Ha ezek a bulbák szép feszesek, akkor a növény nem szomjas. Ha ráncosak, az azt jelenti, hogy vízre van szüksége. Vigyázzunk, nehogy túlszeressük, túlgondozzuk az orchideánkat, mert ez az ő esetükben általában pusztuláshoz vezet. Nem szabad csak heti egyszer öntözni őket, vagy még ritkábban, ahogy a közeg kiszárad, és ahogy a gyökerek kifehérednek.

Átültetni akkor kell, ha kinőtte a cserepét, azaz, ha a gyökerek nagyon kint vannak belőle. Vigyázzunk, a Cattleya gyökere szeret szűkösen lenni, ezért mindig csak eggyel nagyobb cserépbe kerüljön. Közegnek a legjobb vörösfenyő kéreg, kevés mohával, néhány darab faszénnel, és pár szem hungarocell golyóval. 

Így kapjuk meg a számukra legideálisabb közeget. Ültetésnél óvatosan vegyük ki a cserépből a növényt, ügyeljünk, mert a finom gyökerek nagyon törékenyek.
Hagyjuk lehullani róla a régi közeget, ám amire rá vannak nőve a gyökerek, azokat ne bántsuk. A leírt közegből tegyünk a cserép egyharmadáig, majd beleállítjuk a növényt, és óvatosan szórjuk rá a többi közeget, de úgy, hogy a növény szára a közeg felett legyen. Nem baj, ha a gyökerek is kilátszanak kissé.


Vigyázzunk, nehogy túlszeressük, túlgondozzuk az orchideánkat, mert ez az ő esetükben általában pusztuláshoz vezet. Nem szabad csak heti egyszer öntözni őket, vagy még ritkábban, ahogy a közeg kiszárad, és ahogy a gyökerek kifehérednek.
Következzék néhány szemet gyönyörködtető példány.
Nézd meg milyen csodaszép, egyszerű,  kreatív ötletek vannak orchideával az otthonod díszítéséhez. Itt tudod megnézni, illetve még itt is találsz ilyet.
Forrás: képekre kattintva

Nincsenek megjegyzések: