Főoldal

2012. aug. 1.

A népszerű Dendrobium orchidea

Dendrobium


Dendrobium "ekapol panda"
Dendrobium kingianum

A legnépesebb délkelet-ázsiai orchideanemzetség, tagjai Ausztráliától a csendes-óceáni szigetvilágban Dél-Kínáig elterjedtek. 

A legtöbb faj az indokínai félsziget országaiban honos; Új-Guineában 150 faj él. Sok szép virágú, botanikus kertekben gyakran tartott faj ismert köztük, némelyikük igénytelenebb, ezek cserepes virágként kerülnek forgalomba. Vágott virágként egyetlen fajnak, a Dendrobium phalaenopsisnak a hibridjei kedveltek. 

Meglehetősen változatos a virágai formája és színe. A mindössze 2 centis növények mellett egyesek a 3 métert is elérhetik. Száraik néhol kerekded gumósak és alacsonyak, míg másutt bambusz-szerűen magasra nőnek.
Egyesek virágai egyesével, felfelé törő szárakon  fürtökben jelennek meg, míg másutt lefelé lógó fürtöket képeznek.
Dendrobium chrysanthum

Vannak közöttük örökzöldek és lombhullatók. Néhányan cserepes tartást, míg többségük epifita, azaz fán lakó életmódot igényel.
Az örökzöldek melegkedvelők, télen-nyáron szobahőmérsékletet igényelnek. 

A lombhullatót, melyek a magas hegységekből származnak igénylik az őszi lehülést, és a téli pihenési időszakot,  hogy virágot fejlesszenek. Ilyenkor helyezzük őket hűvös, ám a lehető legfényesebb helyre, és az öntözést csökkentsük minimálisra.
Nagyrészük fakéreg és moha keverékében, úgy cserépben mint kosárban jól fejlődik. De kötözhetjük őket fára, fakéregre is, ilyenkor célszerű egy kis mohát is tenni a gyökerekhez. Ezeket öntözés helyett tápoldatos vízbe márhatjuk, és tavasztól a fagyok beálltáig egy fa ágaira akaszthatjuk. Tavasztól-őszig rendszeresen, kéthetente, híg tápoldalotos vízzel öntözzük őket.
Dendrobium densiflorum



Ha a növény kinőtte a cserepét, csakis akkor ültessük át. Ilyenkor lehet őket szaporítani. Egy nagy tövet szét lehet szedni, de vigyázzunk, mindig legyen ép gyökere a hajtásnak, amit leválasztunk. Célszerű 2-3 bulbát egybe leválasztani, hogy bokrosabb növényt kapjunk.

Mivel többségük virága vékony kis száracskákon fejlődik, érdemes kis pálcikát szúrni a növény mellé, és kis csipesszel a pálcához csiptetni a virágszárat, így szép egyenes marad.
Dendrobium phalaenopsis




A következő képeken még egy-két különlegesebb színű Dendrobium látható.

Dendrobium "orange"



Kedvenceid az orchideák? Nézd meg milyen egyszerű, mutatós asztaldíszeket lehet belőlük is készíteni. Ide kattints!
Forrás: képekre kattintva

Nincsenek megjegyzések: