Főoldal

2012. aug. 1.

Mi jut eszedbe az alábbi jellemzőkről? Puritán szépség, hatalmas illat, csodás provence.

Hát persze, hogy a levendula. 
Nagy népszerűségnek örvend, ami a virág sokoldalú felhasználásából ered.
Következzen a levendula termesztéséhez és gondozásához a szakértő tanács, melyhez az Édenkert  hasznos tippjei nyújtanak segítséget.
Mit nem adnék, ha egy ilyet élőben láthatnék

A két alapvető tényező, ami a levendula sikeres termesztéséhez kell, az a teljes napfény és a jó vízelvezetésű talaj. A levendula szívós növény, amely nem igényel sok gondozást, de a megfelelő eredmény eléréséhez szüksége van erre a két tényezőre.
Betakarítás után még nyers állapotban

A közönséges levendula (L. angustifolia) és a holland levendula (L. x intermedia) jól tűri a hideget, a szelet, az esőt és a havat, feltéve, hogy a talaj jó vízelvezetésű. A spanyol levendula (L. stoechas) kevésbé ellenálló, de túléli a nedves, párás időszakokat és az alacsonyabb hőmérsékletet télen, feltéve, ha a talaj szintén jó vízelvezetésű. A francia levendula (Dentata dentate) érzékenyebb a fagyra, mint a L. dentata candicans, de egyik sem éli túl a fagyot. Ezeket a fajtákat napos helyen ajánlott tartani, olyan helyeken, ahol enyhe és közepes fagyok vannak.
Egyszerűségében csodás
A melegebb éghajlatokon a francia, a spanyol és a hybrid (Goodwin Creek Gray, heterophylla és allardii) levendulákat a legkönnyebb termeszteni. Ezeket a fajtákat konténerekben is jól lehet tartani, sőt a spanyol levendula egész évben virágzik, ha elég meleget és napfényt kap.
Ha a levendulánkban kárt tett a fagy (fekete fiatal virágzat), akkor távolítsuk el a halott virágokat úgy, hogy kissé megmetsszük, és így elősegítjük a későbbi virágzást. A fagy a növény más részeit is károsíthatja, aminek a következtében megbarnulnak a szárak és a levelek. Ha a fagy nem okozott komoly kárt a növényekben, akkor helyre jönnek, és új hajtásokat is hoznak, jóllehet nem lesznek olyan szépek, mint voltak, csak a nyár kezdetével.
Az olyan fagyérzékeny fajtákat, amelyek a Pterostoechas csoportba tartoznak, vagy újra kell ültetni télen, vagy cserépben kell nevelni, hogy ősszel védett helyre lehessen vinni, például egy melegházba.

Neked is kedvenced a levendula? Akkor ezeket a képeket se hagyd ki.
Hoppá, itt is van még levendula.
Virágos szép napot.
Forrás: Édenkert, képekre kattintva

Nincsenek megjegyzések: